A Magyar Szabadság Éve

1991 – A Szovjetunió megszűnése

Az 1991-es esztendő kétségkívül legfontosabb nemzetközi eseménye a Szovjetunió megszűnése volt. A kommunista világbirodalom bukása egy hosszú folyamat végeredménye: a hiánygazdaság, az erőltetett fegyvergyártás, a nemzetiségi problémák az 1991-es esztendőben értek a csúcspontra: a több mint 70 éve tartó szovjet kísérlet, amely tízmilliók életét követelte, véget ért. Az 1991-es év eseményeiről Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze beszélt a Kossuth Rádió, 30 éve szabadon című műsorában.

Az 1991-es esztendő Közép-Európa országai számára a függetlenség visszaszerzésének évévé vált. Sor került a szovjet csapatok kivonására, megszűnt a Varsói Szerződés és a KGST, s az év végén a folyamat betetőzéseképpen megszűnt a Szovjetunió, a kommunista világ birodalmi központja.

Egy birodalom bukása általában hosszú folyamat végeredménye, nem volt ez másként a Szovjetunió esetében sem. A kommunista birodalom a kezdetektől olyan gazdasági, nemzetiségi és társadalmi problémákkal küzdött, amelyeket képtelen volt megoldani, egyedül az erőszakkal és a diktatórikus intézkedésekkel tudta azokat ideiglenesen kezelni. A második világháborúból győztesként kikerülő Szovjetunió az elfoglalt közép-európai országokban is csak erőszakkal tudta fenntartani a hatalmát, ami még tovább növelte a birodalom gondjait. Az 1980-as évekre  Moszkva fokozatosan veszítette el a kezdeményezőkészségét immár nem csupán az általa megszállt országokban, de magában a Szovjetunióban is. A fenti folyamatok az 1991-es esztendőben csúcsosodtak, a több mint 70 éve tartó szovjet kísérlet véget ért.

Balogh Gábor

A beszélgetés meghallgatható az alábbi linkre kattintva 20:37 perctől:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-01-04_20-35-00&enddate=2021-01-04_21-10-00&ch=mr1