A Magyar Szabadság Éve

30 éve lépett hivatalba az Antall-kormány

1990. május 23-án, néhány héttel a szabadon választott Országgyűlés megalakulását követően letette a hivatali esküt Antall József kormánya. Ezzel a rendszerváltoztatás újabb, rendkívül fontos mérföldkövéhez érkezett el Magyarország.

„Magyarországon forradalom zajlott le, amely, ha követel is még lemondást és türelmet, mégis mindnyájunk számára az emberi jogok teljes körű szabadságát hozza el, az egyéni és nemzeti méltóság helyreállítását, a tehetség és a jobbra törekvés kibontakozását ígéri, és véget vet a kettős nyelv, a hazugság és az elhallgatott igazságok négy évtizedes országlásának.” – fogalmazott Antall József miniszterelnöki programbeszédében. A kijelölt kormányfő értékelte a rendszerváltoztatás folyamatának elmúlt két évét is: „Ami az elmúlt két évben történt, ez páratlan a mai történelmünkben, de egész Európa történetében sem akad sok párja. Rendkívüli tudatossággal és keménységgel, mégis egyetlen csepp vér ontása nélkül vittünk végbe egy forradalmat, úttörőként és példaként egész térségünk számára. S ezt így tartja számon a világ”.

Valóban hosszú volt az a két év, ami a szabadon választott kormány eskütételét megelőzte. Az 1988-as év még a régi felállásban kezdődött. A párt vezetője még mindig Kádár János volt, a rendőrség március 15-én szétverte az ellenzéki szervezetek tüntetését, épült a bős-nagymarosi erőmű, az ország nyugati eladósodottsága még tovább növekedett, röviden úgy látszott, ebben az évben is minden marad a régiben. Az átlagember számára úgy tűnhetett, ez a helyzet talán már sosem változik meg. Magyarországon felnőtt két generáció, akik számára az ország szovjet megszállása és a kommunista egyeduralom a mindennapok valóságának részét képezte. Ennek ellenére, ugyanebben az évben, majd 1989-ben olyan események történtek, amelyek sokak számára kimerítették a hihetetlen, az elképzelhetetlen kategóriáját. Bebizonyosodott, hogy Kádár pozíciója nem annyira szilárd a párton belül, mint ahogyan azt sokan elhitték. 1988. május 27-én Budapesten tömegtüntetés zajlott a bős-nagymarosi erőmű építési munkálatainak leállítása érdekében, s egyre aktívabbá váltak azok az ellenzéki szervezetek, amelyek nyíltan hirdették a rendszerrel való szakítást, sőt, a rendszerváltoztatást.

Habár az állampárt még 1989 januárjában is úgy indította az évet, hogy az egypártrendszer igenis fenntartható, csak kisebb korrekciókra, apróbb engedményekre, látszatintézkedésekre van szükség, az ellenzéki szervezetek és a magyar társadalom teljesen másképp gondolkodott. Nyíltan megfogalmazódott a szabad választások igénye. Az állampártra olyan társadalmi nyomás nehezedett, hogy a történelmi súly alatt összeroskadt, 1989 októberében a párt szétszakadt, majd az 1990-es szabad választások márciusi, első fordulójában történelmi vereséget szenvedett. Megnyílt az út a szabadon választott politikai erők tevékenysége előtt.

Kormányt, a választásokon győztes, Antall József vezette Magyar Demokrata Fórum (MDF) alakíthatott, koalícióban a Kereszténydemokrata Néppárttal (KDNP) és a Független Kisgazdapárttal (FKGP). Antall József személyében egy konzervatív, keresztény családból származó politikus került az ország élére. Édesapja, id. Antall József, 1945-öt megelőzően, menekültügyi kormánybiztosként történelmi szerepet vállalt a második világháború alatt üldözött lengyelek és a zsidó lakosság mentése érdekében. Ifjabb Antall József édesapja történelmi teljesítményéhez méltóan viselte hivatalát. 1956-ban, a szabadságharc leverését követően a fiatal történész, az újjászervezett Kisgazdapárt tagjaként memorandumot készített, amelyben a szovjet csapatok kivonásának lehetséges módozatait és a többpártrendszer bevezetésének menetrendjét vázolta fel. A tervezetek ekkor hosszú időre íróasztalának fiókjába kerültek. A rendszerváltoztatás során azonban mindkettő maradéktalanul megvalósult, óriási történelmi igazságtételként, a szovjet csapatkivonásokról és az ország függetlenségének garantálásáról szóló csomagot, immáron szabadon választott miniszterelnökként, kormányprogramja részének tekinthette, s azokat maradéktalanul, 34 évvel a megfogalmazásukat követően, meg is valósította. Kormányzása alatt, személyes, hathatós közreműködésével szüntették meg a Magyarországot 1955 óta gúzsba kötő Varsói Szerződést, valamint a korábban létrehozott KGST-t. Regnálása alatt távozott hazánk területéről az utolsó szovjet katona, 1991 júniusában. A csapatkivonásokkal kapcsolatos tárgyalásokon kormánya következetes álláspontja lehetővé tette, hogy a magyar tárgyalófél leszerelje a szovjetek méltatlan anyagi követeléseit, így az ország méltósággal zárhatta le történelme egyik legsötétebb periódusát.

1990. május 22-én, az Országgyűlés előtt elmondott beszédében, kormánya legfontosabb feladatának az ország függetlenségének visszaállítását nevezte: „Magyarország függetlensége és biztonsága érdekében arra törekszünk, hogy az 1991. június 30-iki határidő előtt eltávozzanak hazánkból a szovjet csapatok.” Ünnepi volt a pillanat, csakúgy, mint az ezt követő miniszterelnöki eskütétel. Nagy kár, hogy a Magyar Televízió vezetősége ezt nem így gondolta. Az ország történelme szempontjából kulcsfontosságú esemény élő közvetítése helyett a televízió a BEK (Bajnokcsapatok Európa Kupája) döntőjét sugározta.

Antall József és kormánya teljesítménye történelmi mércével mérhető. A miniszterelnök a rendszerváltoztatás alatti és azt követő időszakban is, személyében tudta biztosítani a politikai stabilitást Magyarországon. Nincs még egy olyan térségbeli rendszerváltoztató kormány, amely a magyarhoz hasonlóan ki tudta volna tölteni hivatali ciklusát. A megörökölt, nyilvánvaló gazdasági nehézségek ellenére sem sikerült a kormány legitimitását ellenzékének, vagy éppen a mindvégig a kormány ellen dolgozó médiának megkérdőjeleznie. Nem kis politikai teljesítmény ez, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy közben a térség országai súlyos válságba sodródtak. Csehszlovákia felbomlott, Jugoszlávia belesüllyedt a háború mocsarába és darabjaira esett szét, míg Románia véglegesen a posztkommunista elit befolyása alá került. Mindezt figyelembe véve, 31 évvel a rendszerváltoztatás után, az Antall-kormány történelmi teljesítménye minden elismerést megérdemel.

Balogh Gábor