A Magyar Szabadság Éve

30 éve szabadon – már Abonyban is

Május 4-én a pest megyei Abonyban folytatódott 30 éve szabadon című országjáró kiállításunk bemutatása. A tablókiállítás a kommunista diktatúra, a rendszerváltoztatás és az azt követő időszak történetét eleveníti fel látványos képi anyag és szemléletes idézetválogatás segítségével.

30 éve szabadon Emlékbizottság és a Terror Háza Múzeum kiállítása május 2-án érkezett meg a pest megyei Abony városába. Két nappal később, május 4-én került sor a kiállítás ünnepélyes megnyitására. A rendezvényen Dr. Egedy Zsolt alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

A városvezető felszólalásában személyes, a rendszerváltoztatással s az azt megelőző kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékeit osztotta meg a közönséggel. Kiemelte, amíg a mai fiatal generációk már az iskolai tananyag részeként foglalkoznak a diktatúra valódi történetével, így például az 1956-os eseményekkel, addig az ő nemzedéke csak valótlanságokat hallott a történelemórákon a 20. század legfontosabb magyar eseményével kapcsolatban. Elmondta, középiskolás diákként élte meg az 1989-es esztendőt, s fiatal ceglédi gimnazistaként már tanárai viselkedéséből, elszólásaikból érezte, hogy valami nagy dolog van készülőben az országban és Európában.

A rendszerváltoztató események közül Egedy Zsolt kiemelte Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének napját, amelyen személyesen is részt vett. Felelevenítette, hogy 1989. június 16-nak szinte minden történése az emlékezetében van a mai napig, hiszen másokkal együtt érezte, hogy valóban történelemformáló eseményt élnek át.

A köszöntőt követően Balogh Gábor történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa nyitotta meg a kiállítást. A történész kiemelte, hogy 1989-ben Közép-Európa szimbolikusan ismét felkerült a térképre. A második világháborút követően a térség szovjet megszállás alá került, s ezt a helyzetet az Amerikai Egyesült Államok is elfogadta. Ettől kezdve Nyugaton csak Kelet-Európáról, a keleti blokkról beszéltek, annak részeként elkönyvelve térségünket. A felszólalásban elhangzott: a sikeres rendszerváltoztatás alapfeltétele az volt, hogy az itt élők sosem felejtették el a szabadság és a függetlenség érzését. Sőt, évtizedeken keresztül ezért küzdöttek: 1953-ban Kelet-Berlinben, 1956-ban Poznanban majd Magyarországon, 1968-ban Csehszlovákiában és 1980-ban Lengyelországban.

Ezek a felkelések, sztrájkok, antikommunista forradalmak és szabadságharcok mindvégig napirenden tartották a szabadság és függetlenség visszaszerzésének a vágyát, amelyet a diktatúra csak erőszakkal tudott elhárítani, de nem tudott véglegesen letörni. Ezt bizonyítja az 1989-es antikommunista forradalmak sikersorozata. Pedig még ekkor is sok  pártvezető a diktatúra fenntartásán dolgozott. Kádár utódja, Grósz Károly például 1989-ben e szavakkal adott interjút egy amerikai napilapnak: „Európának ez a része a szocialista világhoz tartozik, és tévedés e körülmény megváltozásában hinni”. Szerencsére a magyar emberek egészen másképp gondolkodtak erről, aminek egy sikeres rendszerváltoztatás lett az eredménye.

A beszédeket követően Csépai Eszter színművész és Jobbágy Bence gitárművész zenés-irodalmi műsorát hallgathatták meg a résztvevők.

Abonyban a 30 éve szabadon című kiállítás május 11-ig tekinthető meg az Abonyi Lajos Művelődési Ház előtti téren.