A Magyar Szabadság Éve

30 éve szabadon, már Albertirsán is

Albertirsán a Művészetek Házában adták át 2022. május 13-án, pénteken a 30 éve szabadon Emlékbizottság és a Terror Háza Múzeum, a kommunista diktatúra és a rendszerváltoztatás történetét bemutató 30 éve szabadon című időszaki kiállítását.

Az esemény megnyitóján Dr. Nagy Mercédesz Albertirsa város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester méltatta a kiállítás színvonalát, kiemelve hogy a tablók nem csupán a magyarországi eseményeket, de a térség többi egykori kommunista diktatúrájának a történetét is felelevenítik.

A városvezető ezt követően saját emlékeit osztotta meg a hallgatósággal. A diktatúrát az erdélyi Sepsiszentgyörgyön élte meg, ahol fiatalon szembesült az elnyomással és a román állapotokat jellemző állandó élelmiszer- és áruhiánnyal. 1989-ben a romániai forradalom nem kerülte el Sepsiszentgyörgyöt sem, ahol rendszerellenes tüntetések és a Securitate provokációi egyaránt jellemezték a decemberi napokat.

A köszöntőt követően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg a kiállítást. Felszólalásában kifejtette, a kiállításon bemutatott történet 1944-1945-ben vette kezdetét, Magyarország és a térség szovjet megszállásával. Ekkor ugyan még sokan hittek abban, hogy a megszállók mihamarabbi távozását követően bekövetkezik a szabadság és a demokrácia világa, de már közvetlenül a világháború után egyértelművé vált, hogy a térség nagyhatalmi döntés eredményeképpen a Szovjetunió érdekszférájába került.

Ezt a Közép-Európában élők sohasem fogadták el – fejtette ki a történész – ennek eredménye az, hogy nem tudunk mondani egyetlen olyan évtizedet sem a megszállás történetéből, amikor ne robbant volna ki felkelés, forradalom, szabadságharc vagy sztrájk a diktatúra ellenében. Ezek az események az útjelzői annak a folyamatnak, amely elvezetett a szabadság visszaszerzéséhez. Az itt élők függetlenség iránti vágya nem sorvadt el, ennek köszönhető, hogy 1989-ben sikerült megvalósítani a rendszerváltoztatást és rövid időn belül elérni a szovjet csapatok távozását.

A megnyitó következő részében Csépai Eszter színművésznő és Jobbágy Bence gitárművész zenés-irodalmi műsorát hallgathatták meg a résztvevők, majd Török Ferenc Moszkva tér című filmjét vetítették a közönségnek.

A 30 éve szabadon című kiállítás Albertirsán, a Művészetek Házában május 21-ig tekinthető meg.