A Magyar Szabadság Éve

30 éves a rendszerváltoztatás – emlékezetpolitika hazákban és külhonban

A Karc FM rádió közéleti műsorában, a Köz-pénzügyek ez évi első számában a rendszerváltoztatásról, az ahhoz kapcsolódó emlékezetpolitikáról, az események értékeléséről, a magyarság szabadságszeretetéről és a külhoni magyarok szerepéről beszélgetett Nagy Ervin filozófus, a XXI. Század Intézet kutatója és Dr. Paár Ádám történész, a Méltányosság Központ munkatársa.

A „30 éves a rendszerváltoztatás – emlékezetpolitika hazákban és külhonban” címmel szervezett beszélgetésen szóba került a kormány által életre hívott „30 éve szabadon” emlékév eseménysorozata, a rendszerváltoztatás velünk élő története, annak hatása és a társadalmi folyamatok értékelése. A  Wekerle Tudományos Fórumának résztvevői megvitatták a különböző narratívák közti különbségeket, és azokat az egykori célokat, melyekről azért szükséges ma is megemlékezni, mert a rendszerváltoztatás óta felnőtt egy olyan generáció, amelynek nincs közvetlen tapasztalata az akkori eseményekről.

A műsorban szóba került továbbá a 89-es években szervezett tömegrendezvények hatása, illetve a határon túli magyarok tevékeny szerepvállalása, kiemelten a temesvári forradalom története.

A műsorvezető Rabb Ferenc, az M1 munkatársa, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola oktatója volt.

A teljes beszélgetés ide kattintva meghallgatható a Karc FM rádió archívumában.