A Magyar Szabadság Éve

A 30 éves szabadságról Makón

A mai fiatalok már beleszülettek a szabadságba, legfeljebb a történelemórákról vagy szüleik, nagyszüleik elbeszéléséből lehet némi fogalmuk róla, milyen volt a kommunista rendszer. Elsősorban nekik készült a Terror Háza Múzeum 30 éve szabadon című országjáró kiállítása, amely most Makón látható.

- Soha többé kommunizmust! Ez az időszak embereket, családokat, egész közösségeket nyomorított meg - mondta hétfő délután a Hagymaházban Farkas Éva Erzsébet a kelet-európai nemzetek antikommunista forradalmára és a kommunizmus bukására emlékező 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján.

Arra emlékeztetett, hogy városunkat sem kerülték el a kommunizmus évtizedei, és sokan máig hordoznak mély sebeket. A téeszesítés során sokan öngyilkosok lettek, mások elmenekültek a városból. Jelképes példát is említett: 1950-ben megszüntették Csanád vármegyét, amelynek nevét csak most vehette fel megyénk, visszaadva Makó történelmi méltóságát.

A tárlat a Terror Háza Múzeum vándorkiállításának egyik állomásaként érkezett Makóra. Az intézmény történésze, László Bernadett a megnyitón többek között arról beszélt, hogy milyen viszontagságokkal járt a kommunizmus bő négy évtizede.

Felsorolta, szerte Kelet-Európában hol, mikor voltak rendszerellenes megmozdulások, amelyeket a kommunista rendszer erőszakkal vert le. És azt is megemlítette, Makó határ menti városként a rendszerváltás eseményeiből is kivette a részét, gondolva a romániai falurombolásra vagy a Ceausescu-rezsim bukására.

Maga a kiállítás egyébként egy művészi módon kidekorált Trabantból, illetve egy köré épített állványzatból áll, amelyen néhány tabló mutatja meg fotókkal, rövid szövegekkel, milyen volt a letűnt rendszer és hogyan történt a rendszerváltás.

A nem mindennapi tárlat június 1-ig látható a Hagymaház előtti téren.
 

Forrás: delmagyar.hu

Szerző: Szabó Imre