A Magyar Szabadság Éve

A magyar cigányság hősei – Nagyecsedre ért az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök kiállítás

Az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című tárlat május 19-éig látható Nagyecseden.

 – A hősök a hétköznapokban születnek, az ő előtörténetük megismerése példát mutathat mindenkinek. Fontos az emlékezés, hiszen a múlt ismerete nélkül nincs fejlődés a jövőben sem – mondta az Együtt, szabadon című tárlat napokban Nagyecseden megtartott megnyitóján a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

Sztojka Attila beszédében kiemelte a Nagyecsedről származó roma művészeket, akik országosan ismertek, a település a roma kultúra bölcsője. A megnyitón köszöntőt mondott Bugja János települési képviselő és Joka Daróczi János szociálpolitikus, dokumentumfilmes.

Büszke közösség

Az eseményt a Ham Ko Ham zenekar koncertje zárta, velük együtt léptek fel a Nagyecsedi Gyöngyszemek gyermektáncosai. Az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című tárlatot a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány szervezte.

A vándorkiállítás célja, hogy bemutassa a magyar cigányközösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez.

A kiállítás az ország 25 helyszínén mutatja be azokat a személyeket, akik életükkel, munkásságukkal, bátorságukkal lámpásai voltak sokaknak. A turné 21. állomása Nagyecsed, ahol május 19-éig látható a tárlat.

Forrás: szon.hu