A Magyar Szabadság Éve

A pusztavacsi „békefesztivál”

1984. augusztus 4-5-én, harmadik alkalommal rendezték meg a párt szatellitszervezetei a pusztavacsi „békefesztivált”. A rendezvény pódiumbeszélgetéseket, kiállításokat, felvonulást, sportbemutatót és koncerteket kínált az érdeklődőknek. Természetesen ez utóbbi miatt utaztak a fiatalok az ország mértani közepének számító Pusztavacsra, s nem annyira a diktatúra politikai fejtágítása végett. Az 1984-es fesztivál a rendőri erőszak miatt maradt igazán nevezetes. Egy koncert előtt elhajított sörösüveg miatt verekedés tört ki, amit a helyszínen lévő rendőri erők brutálisan oszlattak fel. Az eset rávilágít arra, hogy a diktatúra még az 1980-as években is csak az erőszak eszközével tudott „rendet csinálni”. 

1984-ben a pusztavacsi fesztivált harmadik alkalommal rendezték meg a párt szervei. Az esemény illeszkedett a szovjet blokk országai által erőltetett békemozgalom hamis céljaihoz. A vasfüggöny mögötti országokban a hidegháborút úgy állította be a hivatalos propaganda, mintha az csak és kizárólag az Amerikai Egyesült Államok és a nyugat-európai országok felelőtlen politikájának a következménye lenne. Így például a rakétatelepítések kapcsán csak az amerikaiak által végrehajtott telepítéseket ítélték el, s közben szót sem ejtettek arról, hogy a szovjetek milyen mennyiségű és minőségű tömegpusztító eszközöket telepítettek az egyes országokba. A Magyarországon élők sem tudták/tudhatták azt, hogy a Szovjet Hadsereg Tótvázsony mellett tárolja atomtölteteit, amelyeket három helyszínről is el tudtak volna indítani a célpontok felé, s mindezt Magyarország területéről. Minderről természetesen a pusztavacsi békkefesztivál kerekasztal-beszélgetésein és előadásain egyetlen szó sem hangzott el.

Elvileg az 1984-es fesztivál programja is az előző két esemény menetrendjéhez illeszkedett volna, azonban már az első napon összetűzésbe keveredtek a koncerteken résztvevők a rendőrökkel. A két napos rendezvény kétségkívül legjobban várt programelemei éppen a koncertek voltak, amelyen a kor legnépszerűbb rockegyüttesei léptek fel. A P-Mobil, a Prognózis, az Első Emelet, a V’Moto-Rock és sok más együttes és énekes vállalt fellépést az eseményen.

„Sajnálatos módon, rendbontó elemek késő délután az egyik zenei program közben alkohol hatása alatt rövid időre megzavarták a rendezvényt. A rendezők – rendőri segítséggel – helyreállították a rendet. A fesztivál esti programjai folytatódtak” – olvashatjuk az eseményekről kiadott hivatalos sajtóanyagban a Népszabadság tudósításában. Hogy a helyzet ennél jóval komolyabb volt, azt alátámasztja az a hír, hogy a rá következő héten az esettel a Politikai Bizottságban is foglalkoztak. Az MSZMP KB megbízásából az esetről közös jelentést készítettek az illetékes pártszervek, közöttük a belső elhárításért felelős III/III-as Csoportfőnökség. Az elkészült jelentés szerint az említett sörösüveg a P-Mobil koncertje előtt tette meg röppályáját a közönség irányába. Azt az egyik szervező dobta türelmetlenségében a közönség felé. Ez robbantotta ki a pusztavacsi „békefesztivál háborúját”. A Népszabadság néhány nappal később tudósított az eseményekről: „A találkozón – nonstop szórakoztató program keretében – az egyik együttes műsora kezdődött volna. A fiatalok közül néhányan felmentek a színpadra és ott akarták a műsort végighallgatni. Az együttes azonban ilyen körülmények között nem volt hajlandó elkezdeni a műsort. Ezért a rendező felszólította a rendbontókat a színpad elhagyására, akik a kérésnek nem tettek eleget. Ezután többen üres sörösüvegeket, fűcsomókat és földrögöket dobáltak fel a színpadra. A rendőrség a rendbontás megakadályozása érdekében közbelépett”.

A kirobbant konfliktust látva tehát a rendőrség közbelépett, de aránytalan mértékben kezdte meg a „rend helyreállítását”. Könnygázt, és vízágyút vetettek be, s a fesztiválon készült képekből kivehető, hogy a gumibot is az alkalmazott kényszerítő eszközök körébe tartozott. Hasonló erőszakos és tömeges rendőri fellépésre évek óta nem volt példa Magyarországon, így az eset arra is rávilágított, hogy a magyar belügyi szervek egyszerűen képtelenek más eszközben gondolkodni a rendteremtés érdekében. Végül több személyt is előállítottak, akik közül hat fő ellen indult eljárás garázdaság és rendbontás vádjával. Az állambiztonság és a párt illetékes szervei még sokáig foglalkoztak a pusztavacsi eseményekkel.

Rövid időn belül illegálisan terjesztett röplapok tájékoztatták az érdeklődőket, hogy mi is történt pontosan Pusztavacson, arról is megemlékezve, hogy a rendőrség aránytalan mértékű erőszakot alkalmazott a fiatalokkal szemben.

Balogh Gábor

Borítókép: Fortepan / Album028