A Magyar Szabadság Éve

Amikor még a Fidesznek sem volt országos hálózata

1988 szeptemberétől már lehetett érezni, hogy valami változik az országban, azonban ekkor még senki sem gondolta, hogy pár hónapon belül tényleg bekövetkezik a rendszerváltoztatás. Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója többek között a szolnoki Fidesz megalakításáról és a kezdeti időszakról, a szolnoki rendszerváltoztatásról mesélt nekünk.

A Fidesz már lassan egy évtizede megszakítás nélkül kormányozza az országot, Magyarország legerősebb és legszervezettebb pártja. Nem volt azonban ez mindig így: a rendszerváltoztatáskor az első szabad és demokratikus választásra még igen kezdetleges eszközökkel, minimális anyagi és infrastrukturális lehetőségek mellett készültek a fideszesek. A plakátokat is saját kézzel, sokszor zsírkrétákkal rajzolták.

Szolnok kiemelt jelentőséggel bírt a Fidesz szempontjából, hiszen az itteni alapító tagok között található Orbán Viktor és a felesége, Lévai Anikó is.

Milyen volt a rendszerváltoztatás előtti időszak? Hogyan vészelték át a kommunizmust Szolnokon? Mikor kezdtek el létrejönni ellenzéki pártok és hogyan alapították meg a Fideszt? Mit reméltek az első szabad és demokratikus választástól?

Többek között ezekről mesél Balla György a 30 éve szabadon programsorozat keretében a vidéki rendszerváltoztatókkal készített interjúsorozatukban.

Deák Dániel