A Magyar Szabadság Éve

Barcsra érkezett a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása

A 30 éve szabadon című tárlat korabeli plakátokon mutatja be az akkori történelmi eseményeket. A 13 tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a rendszert, amely egészen 1989-90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól.

A rendszerváltozás megrendítő pillanatait idézte fel a kiállítás megnyitóján Koós Csaba, barcsi polgármester, akinek személyes emlékei is vannak a kommunista diktatúráról. Elmondása szerint édesapja 4364 napig volt Gulágon, orosz fogságban, mivel hivatásos katonatiszt volt, és 11 év után került haza. Hogyha bennük, az elődeinkben nem lett volna ekkora hit, szeretet a haza iránt, akkor én most nem állhatnék itt – emelte ki a városvezető.

Balogh Gábor, Terror Háza Múzeum történésze a megnyitón arról beszélt, több mint három és fél millió magyar állampolgár él ma hazánkban, akik számára ezek az események, amelyeket a tablón láthatunk, már csak néhány oldal, néhány bekezdés a történelemkönyvekből. Nincs aktív emlékezetük, ezért az emlékeztetés mellett a feladata ennek a kiállításnak az, hogy edukálja, tanítsa a fiatalabb generációkat arra, hogy volt Magyarországon egy olyan világ, volt egy olyan diktatúra 1989 előtt, amelyet a szabadsághiányos állapottal tudnék jellemezni – húzta alá Balogh Gábor.

A tárlat 2020 végéig 7 európai és 35 magyarországi helyszínen járt, és több mint 100 ezer látogatója volt. Most ismét útjára indult és 50 városban lesz látható országszerte.

Forrás: M1 Híradó