A Magyar Szabadság Éve

Csornán a 30 éve szabadon vándorkiállítás

Harminc éve szabadon címmel vándorkiállítás nyílt a Csornai Polgármesteri Hivatal előtti téren. Az ünnepségen Németh Katalin polgármester mondott köszöntőt.

A városvezető beszédében kiemelte, Magyarország a rendszerváltoztatással – amelynek első fontos mérföldköve Nagy Imre miniszterelnök újratemetése volt – lépett arra az útra, hogy elmondhassuk: szabadon élünk. Németh Katalin különösen a fiatalok figyelmébe ajánlotta a kiállítást, akiknek a 30 évvel ezelőtti események elsősorban a történelmet jelentik, de kell hogy lássák és tudják, ha máshogy nem, képek és elbeszélések kapcsán, hogy mi történt 30 éve.

Farkas Sebestyén, a Terror Háza Múzeum történész munkatársa a megnyitón arról beszélt, Istennek hála, 32 éve mi magyarok is élhetünk a demokrácia és a szabadság adta lehetőségekkel. Annak eléréséhez, hogy a mai korosztályok beleszülethessenek a szabadságba, az kellett, hogy az idősebb generációk szavaikkal és tetteikkel lebontsák azt a hazugságon alapuló rendszert, amely több mint 40 éven át megfosztotta az önrendelkezés lehetőségétől a nemzeteket a Baltikumtól a Balkánig.

A kiállításmegnyitón koncertet adott Csépai Eszter színművésznő és Jobbágyi Bence gitárművész. Ezt követően az érdeklődők a Moszkva tér című filmet tekinthették meg.

A 30 éve szabadon vándorkiállítás március 8-áig látható.

Forrás: Rábaközi Televízió