A Magyar Szabadság Éve

George H. W. Bush Budapesten

1989. július 11. fontos dátum a rendszerváltoztatás történetében. Aznap Magyarországra érkezett George H. W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Bush volt az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Magyarországra látogatott.

Aznap délután szakadó esőben várták magyarok tízezrei az elnököt és kíséretét Budapesten, a Kossuth téren. A látvány önmagáért beszélt. Bush elnök megérkezését követően, a mikrofonhoz lépve látványosan eltépte előre megírt felszólalását és szabadon kezdett beszélni: „Nézzék, eltéptem beszédemet, hadd szóljak önökhöz tiszta szívemből, rövid leszek, éppen eleget álltak már itt az esőben. Barbara és én szívből köszönöm ezt a meleg fogadtatást. Üdvözlöm Magyarország vezetőit, a népet, üdvözlöm a reformokat, a változásokat, amelyek most az önök csodálatos országában végbemennek. Azért jöttem ide az Egyesült Államok elnökeként, mert országunkban különösen szívélyes érzésekkel viseltetnek Magyarország népe iránt. Meggyőződésem, hogy már régen elmúlik majd az eső, de én még mindig emlékezni fogok arra a meleg fogadtatásra, amelyben Magyarország népe részesített.”

Bush elnök kétnapos budapesti látogatása sűrű program mentén zajlott. A Kossuth téri beszédet követően találkozott az állami vezetőkkel. A tárgyalások során a fő téma az ország gazdasági helyzete volt. A pártállam jelenlévő képviselői abban bíztak, hogy sikerül majd támogatást és újabb hiteleket kieszközölni az elnöktől. Ekkor valószínűleg visszaemlékezett arra a kint a Kossuth téren a beszéde alatt a tömegben feltartott angol nyelvű transzparensre, amely arra hívta fel az elnököt: „Ne adj pénzt a kommunistáknak!” Végül a pénzügyi támogatásból valóban szinte semmi sem lett, de ez nem rontotta a látogatás hangulatát. George Bush tájékozódni érkezett Magyarországra, egyben ösztönözte a politikai élet szereplőit, hogy folytassák a rendszerváltoztatást.

Másnap, július 12-én Bush elnök napja a Vasas pasaréti pályáján kezdődött, ahol futóedzést tartott. Eredetileg teniszezni szeretett volna, de partnere késése miatt, a futást választotta. Az eseményről készült képek mutatják, hogy az elnökhöz többen csatlakoztak a már ott lévők közül. Ezt követően az elnök előadást tartott a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak. „Rendkívül büszke vagyok arra, hogy én vagyok az első amerikai elnök, aki meglátogatta Magyarországot” – indította felszólalását az elnök. Mindemellett nem ez volt az első alkalom hogy George H. W. Bush Magyarországra látogatott, hiszen 1983-ban, alelnökként már járt hazánkban. Egyetemi beszédében Magyarország világtörténelemben betöltött szerepéről beszélt, kiemelve: „Miközben Magyarország újra felfedezi Európa ügyeiben betöltött természetes szerepét, a világ ismét önökre tekint inspirációért”. Az előadást követően került sor az amerikai nagykövet rezidenciáján az ellenzéki pártok vezetőivel való találkozóra. Az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásain résztvevő pártok képviselői kötetlenül beszélgettek az elnökkel, aki elmondta, nem azért látogatott Magyarországra, hogy versenyezzen Gorbacsov nyugat-európai népszerűségi mutatóival, hanem azért, hogy „az amerikai értékeket előtérbe helyezve, a magyarországi demokratikus átalakulás visszafordíthatatlanságát mozdítsam elő” – olvashatjuk a Magyar Nemzet másnapi számában.

Látogatása során Bush elnök különleges ajándékot kapott Németh Miklós miniszterelnöktől. Éppen 1989 nyarán fejeződött be a nyugati határzár, a vasfüggöny bontása, amelynek elemeiből emléktárgyak készültek. Bush elnök ebből kapott egy példányt, amelyet későbbi Németh Miklósnak írt köszönőlevele tanúsága szerint mindvégig az íróasztalán tartott a Fehér Házban.

A kétnapos elnöki vizit az 1989-es esztendő és a rendszerváltoztatás történetének egyik legfontosabb eseménye. „Maga a tény, hogy Magyarországra látogat egy amerikai elnök, jelezte: felkerültünk a térképre, hogy figyel ránk a világ legfontosabb országának vezetője” – fogalmaz tanulmányában Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész. Az elnök július 13-án reggel távozott Magyarországról. A repülőtérre vezető úton megálltak Raoul Wallenberg szobránál, ahol Bush elnök feleségével főhajtással tisztelgett a több ezer magyar zsidó életét megmentő hős szobra előtt. A repülőtéren elmondott búcsúbeszédében az elnök köszönetet mondott a szívélyes vendéglátásért, végül Isten áldását kérte Magyarországra.

2020-ban a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány szobrot állíttatott az elnök tiszteletére a budapesti Kossuth téren.

 

Balogh Gábor

A szerző a téma iránt érdeklődő olvasóknak ajánlja az Európa szerencséje – George H. W. Bush, az USA 41. elnöke. Schmidt Mária (szerk.) XX. Század Intézet, Bp. 2012. c. kötetet.

A kötet a Terror Háza Múzeum webshopjában, ide kattintva megvásárolható.