A Magyar Szabadság Éve

Hősnek lenni, ellenszélben – megnyílt az Együtt, szabadon kiállítás Hodászon

2022. március 19-én, szombaton Hodászon átadták az Együtt, szabadon – Magyar cigány hősök című kiállítást. A Terror Háza Múzeum tárlata a 30 éve szabadon emlékév keretében, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány valamint a Belügyminisztérium Roma kapcsolatokért Felelős Kormánybiztossága együttműködésében indult országjáró körútra, amelynek a Szabolcs megyei település a 12. állomása.

A 17 órára meghirdetett megnyitóra megtelt a hodászi Roma Alkotóház épülete. A megjelenteket Rézműves Melinda néprajzkutató, az intézmény alapítója, a kiállításon bemutatott Rézműves Mihályné Lina lánya köszöntötte. Köszöntőjében méltatta a kiállítást és a létrehozók szándékait. Beszélt édesanyja úttörő kezdeményezéséről, a világhírűvé vált „Madzagóvodáról” és az azóta Hodászon elért eredményeikről.

Papinot Ferenc a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztosság referense a kiállítás tablóira utalva emelte ki a cigányság és a magyarság közös történelmét, sorsközösségét. Megemlítette 1848–1849 és 1956 példáját, ahol romák és magyarok közösen harcoltak a szabadságért.

A kiállítást Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg, aki beszédét Rézműves Mihályné Lina jegyzeteiből vett idézettel kezdte: „1969-ben elkezdtük építeni az óvodát. Sok látogatónk jött a megyétől és a járástól, és azt kérdezték, hogyan boldogulok a gyerekekkel? Azt válaszoltam, hogy szeretem őket és nagyon okosak, lehet velük bánni, csak legyen, aki törődik velük”. Balogh Gábor kiemelte Rézműves Mihályné egész élete, szerepvállalása alátámasztja azt az állítást, hogy ellenszél ellenében is lehet hőssé válni. Felszólalásában megidézte Puczi Béla, Szentandrássy István az 1956-os roma szabadságharcosok és számtalan más kevésbé ismert hős életét.

A beszédek elhangzását követően Oláh Gergő zenés-motivációs előadásával zárult a rendezvény.

A kiállítás március 24-ig tekinthető meg a Roma Alkotóház udvarán.

Forrás: 30eveszabadon.hu