A Magyar Szabadság Éve

Így futott neki a Fidesz az első szabad választásnak (VIDEÓ)

A 1980-as évek végéig tökéletesen működött a kommunista államgépezet, vidéken még 1988-ban sem lehetett igazán érezni a változás szelét. Denke Gergellyel, a Fidesz egyik szolnoki alapítójával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy milyen volt a helyzete azoknak az ellenzéki mozgalmaknak a rendszerváltoztatás előtt, amelyek megmérették magukat az 1990-es első szabad választáson.

Vidéken az MSZMP hatalmának gyengülését sokáig nem lehetett érezni, a mindennapokban ugyanúgy működött a kommunista államgépezet a rendszerváltoztatás előtt is, mint ahogyan azt hosszú évtizedeken keresztül már megszokták az emberek. Denke Gergely, a szolnoki Fidesz egyik alapítója elmondta, hogy 1987-ben például Szolnokon a nagy kommunista gyáripar és a szovjet katonák jelenléte miatt még semmi jele sem volt a rendszerváltoztatásnak, a nómenklatúra rendszer a megszokott módon működött.

Mesélt arról is, hogy a kommunista rendszer nagyon szerteágazó besúgóhálózatot működtetett, még egy külföldi diákútra is mentek velük olyan ügynökök, akik jelentettek róluk a pártközpontnak. A Fidesz megalakulásáról a sajtóból, illetve személyes kapcsolatok révén lehetett értesülni. Denke Gergelynek például Fodor Gábor jelezte, hogy a Fidesz egy olyan ellenzéki mozgalom, amire komolyan oda kell figyelni, neki volt köszönhető, hogy részt vett a párt helyi szervezetének megalapításában. 1988 májusának vége felé döntött arról, hogy belép a pártba, hiszen a rendőri vegzálások ellenére sem halt el a Fidesz kezdeményezése, erről Fodor Gábor is biztosította őt.

A Fidesz a kezdetekben nagyon kezdetleges struktúrában működött, valódi pártként csak később, nagyjából 1990-ben kezdtek el dolgozni. Az első szabad választás alkalmával nagyon felszabadító érzés volt, hogy hosszú idő után újra volt valódi kampány és már nem kellett tartani a munkásőröktől. Mivel kézzel ellenőrizték a szavazás menetét, így ki lehetett zárni a csalás esélyét a választáson. Beszélt arról is, hogy rendkívül nehéz volt a kopogtatócédulák gyűjtése, hiszen sokan féltek, illetve nem látták át teljesen a rendszerváltoztatás fontosságát.

A Denke Gergellyel készült teljes interjút itt tekintheti meg:

Az első szabad választásról készült online kiállításunkat ide kattintva tekintheti meg.

Deák Dániel