A Magyar Szabadság Éve

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása –A szabadtéri tárlat a Sétálóutcában látható

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása, amely Kalocsán a Sétálóutca elején, a Posta épületével szemben látható. A szabadtéri kiállítás magyar és angol feliratozású, számos országot, magyar települést megjárt tablóiból összerendezett tárlat 10 napon át lesz megtekinthető a városban.

A Tárlat egyik kuriózumát, a korszak emblematikus közlekedési eszközét, a Trabant személygépkocsit - mintegy figyelemfelhívásként - a tárlat középpontjába állították.

A Kádár - korszaklegjellegzetesebb állomásait felelevenítő tárlat több tablóján a „Csodák éve” felirat olvasható.

És valóban, az 1989-es esztendő szinte azonnal a „Csodák Évévé” vált, mert minden olyan váratlanul és gyorsan történt, hogy az kész csodának tűnt.

Magyarországon tavasszal kezdték el lebontani a drótakadályokból, jelzőrendszerből, őrtornyokból álló határvédelmet, a „vasfüggönyt”, majd június 16-án több mint százezren gyűltek össze a Hősök terén, hogy méltóan eltemessék/újratemessék az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit.

A tárlat egyes tablói emléket állítanak mindazoknak az eseményeknek, személyiségeknek, amelyek, illetve akik kiszolgáltatták az országot a kommunista diktatúrának, valamint azokról szól, akik a történelmi lehetőséggel élve sokat tettek a szabad választásokért, az ország szabadságáért

A tárlat téglalap alakba rendezett tablókon jeleníti meg azt a rendszert, amely a kelet-európai nemzeteket megfosztotta szabadságuktól, de a figyelem felkeltése érdekében a 90-es évek jól ismert választási plakátjai, és a már említett Trabant személygépkocsi is látható a szabadtéri kiállításon.
 

Forrás: kalohirek.hu

Szerző: Zsiga Ferenc