A Magyar Szabadság Éve

Kapuvárra érkezett a 30 éve szabadon című kiállítás

2022. április 2-án Kapuváron átadták a 30 éve szabadon című időszaki kiállítást. A 13 tablóból álló tárlat bemutatja a kommunista diktatúra történetét, a rendszerváltoztatás folyamatát és az elmúlt harminc évben elért eredményeket.

Az eseményen megjelenteket Dr. Hoffer Imre alpolgármester köszöntötte. A városvezető méltatta a tárlatot, kiemelve hogy a tablók megtekintése során részleteiben ismerhetjük a diktatúrából a szabadságba vezető utat.

Az alpolgármesteri köszöntő után Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg az időszaki kiállítást. A történész felszólalásában röviden vázolta Magyarország és Közép-Európa antikommunista lázadásainak történetét, hangsúlyozva, hogy a szabadság és a függetlenség iránti vágy nem tűnt el 1945-öt követően a régióban élők szívéből és végső soron ennek köszönhetően sikerült 1989–1990-ben sikerre vinni a térség antikommunista forradalmait.

A felszólaló beszédét Szent II. János Pál pápa 30 évvel ezelőtti magyarországi látogatásának zárónapján, a Hősök terén elmondott beszédéből vett idézettel zárta: „Legyetek tudatában annak a nagy szerencsének, amelyet jövőtök számára az a szabadság jelent, amelyet visszafordíthatatlan módon megszereztetek. Becsüljétek meg és éljetek helyesen a szabadságotokkal!”

A beszédeket követően a résztvevők meghallgathatták Csépai Eszter színművész és Jobbágy Bence gitárművész zenés-irodalmi műsorát, majd megtekinthették Török Ferenc Moszkva tér című filmjét.

A kiállítás április 9-ig ingyenesen megtekinthető a Rábaközi Művelődési Központ épületében.