A Magyar Szabadság Éve

Kőszegre is megérkezett a 30 éve szabadon kiállítás

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek harminc évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékezik a 30 éve szabadon kiállítás.

A Fő téren látható tablók nagyobb egységeken keresztül, kronologikusan mutatják be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. Idézetek és fényképek jelenítik meg a rendszert, amely az 1989–90-es összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól.

A KÖSZ-házbeli megnyitón Básthy Béla polgármester megjegyezte: – A szabadságnak a hiányát érezzük igazán. Amikor van, azt hétköznapinak vesszük és mindenkor elérhetőnek. Kőszegen ennek különösen a tudatában vagyunk. Tudjuk, mit jelentett a szabadságkorlát. Az a dolgunk, hogy a szabadságot megtartsuk.

Beszédében Farkas Sebestyén, a Terror Háza történésze is utalt arra, hogy 32 éve mi is élhetünk a demokrácia és a szabadság adta lehetőségekkel. Ahhoz, hogy a mai fiatalok beleszülethessenek a szabadságba, az kellett, hogy az idősebb generáció szavaival és tetteivel lebontsa azt a hazugságon alapuló rendszert, amely több mint negyven éven át megfosztotta az önrendelkezés lehetőségétől és szabadságától a nemzeteket a Baltikumtól a Balkánig.

A megemlékező műsorban közreműködött Csépai Eszter színművész és Jobbágy Bence énekes-gitáros. Az ünnepségen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő. A megnyitó után a Moszkva tér című filmet nézte meg a főként középiskolás diákokból álló közönség.

A kiállítás első ízben 2019. június 16-án, annak a napnak a 30. évfordulóján nyílt meg, amikor 1989-ben Nagy Imrét és mártírtársait újratemették.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Tóth Kata