A Magyar Szabadság Éve

Megérkezett Füredre a 30 éve szabadon című vándorkiállítás

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező vándorkiállítás látható Balatonfüreden. A kiállítás plakátjai felidézik a rendszerváltás legfontosabb pillanatait. A szabadtéri installáció eddig 34 településen mutatkozott be, Balatonfüreden április 9-ig tekinthető meg.

Április 9-ig látható az a vándorkiállítás a balatonfüredi vásárcsarnoknál, amely felidézi, dokumentálja a több mint 30 éve elindult történelemformáló változásokat, egyszóval: a rendszerváltoztatás legfontosabb pillanatait.

A 30 éve szabadon című szabadtéri installáció megnyitóját Füredi diákok jelenlétében a Lipták Gábor városi könyvtárban tartották. Hári lenke alpolgármester köszöntőjében felidézte azokat az eseményeket, amelyek a rendszerváltoztatás előjelei voltak és beszélt arról, hogy Balatonfüreden is fontos dolgok történtek 1989-ben és 1990-ben is.

A kiállítást László Bernadett, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. Több mint 45 év vezetett ahhoz az eseménysorozathoz, amikor a rendszerváltoztatás igazából lezajlott. Ez a bő 45 év – a kommunizmus évtizedei Magyarországon, illetve a környező országokban – folyamatosan azt mutatták, hogy azok a lakosok, akik ezekben az országokban élnek, nem szeretnék azt az elnyomást, azt a rendszert és azt az ideológiát élni, amibe bele vannak kényszerítve – húzta alá László Bernadett. Hozzátette, a kommunizmus időszaka alatt szinte minden évtizedben megvolt a régiónak az a lendülete és felszólalása, ami az emberek ellenállásáról szólt. 

Az ünnepélyes megnyitón közreműködött Csépai Eszter színművésznő is, majd a közönség számára levetítették a Moszkva tér című filmet.

Forrás: furedtv.hu