A Magyar Szabadság Éve

Megnyílt a 30 éve szabadon kiállítás Debrecenben

Nemzetközi vándorkiállítás nyílt hétfőn Debrecenben a Kossuth téren. A programot a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából hozták létre, „30 éve szabadon címmel”, és július 27-ig tekinthető meg. A tizenhárom tablóból álló tárlat öt nagy egységen keresztül, kronologikus sorrendben mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúrától a rendszerváltozásig. Emellett fényképekkel és idézetekkel ismerteti azt a rendszert, amely az 1989– 1990-es széteséséig megfosztotta a kelet-európai országokat a szabadságuktól.

A kiállítás a rendszerváltás 30. emlékéve alkalmából szerveződött, „30 éve szabadon” címmel, és július 27-ig tekinthető meg. Első helyszíne Brüsszel volt múlt év novemberében, azóta több bel- és külföldi helyen láthatták az érdeklődők. A tárlat kronologikus sorrendben mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltozásig.

A debreceniek szerepe A 13 tablóból álló kiállítás fényképekkel és idézetekkel eleveníti meg az 1989–90-es fordulatot. A hétfői megnyitón Komolay Szabolcs tanácsnok, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke hangsúlyozta: emlékeznünk kell, hiszen 30 év elteltével van egy olyan generáció, amely felnőtt, és akiknek a rendszerváltás, a kommunizmus már csak emlék. Mint kiemelte, a debreceniek több más történelmi esemény mellett a rendszerváltozásban is fontos szerepet játszottak, hiszen itt született meg a Pán európai Piknik gondolata.

Lehetőség az újrakezdésre – Szinte hihetetlennek tűnt, hogy térségünkben is bekövetkezhet a szabadság – utalt Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze a kommunista diktatúrára. A történész ismertetőt adott a rendszerváltoztatás előzményeiről, körülményeiről és utóéletéről is. – Ebben a történelmi pillanatban megadatik az a lehetőség az ország számára, hogy újrakezdje – zárta beszédét Balogh Gábor.

Az ünnepség végén Csépai Eszter színművésznő többek között Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét, valamint Cseh Tamás és Bereményi Géza Tíz év múlva című dalát adta elő.