A Magyar Szabadság Éve

Megnyílt a 30 éve szabadon kiállítás Pécsen

Hazánk és Közép-Európa függetlenségének visszanyerésére, az elnyomók, a szovjetek kiűzésére, a demokrácia kivívására emlékező, két évig tartó rendezvénysorozatot tavaly indította el a kormány. Szimbolikusan március 15-én, hiszen 1989-ben ezen a napon százezres ellenzéki tüntetés volt az elnyomás ellen. A végpont pedig 2021. június 19-re esik: ekkor lesz a 30. évfordulója annak, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. Ennek az eseménysornak részeként érkezett Pécsre a 30 éve szabadon című időszaki kiállítás.

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze a tárlat pécsi megnyitóján beszélt arról, hogy milyen politikai változások történtek az 1980-as években az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban, amelyek hozzájárultak a diktatúra bukásához, ám azt is leszögezte, hogy mindehhez elengedhetetlen volt az emberi tényező is. Ennek kapcsán felelevenítette a Kelet-Európában, az 1953-ban, az 1956-ban, 1968-an és a 80-as években történt megmozdulásokat, forradalmakat is.

A kiállítás időrendi sorrendben, tablókon keresztül mutatja, hogy hazánk miként rázta le a kommunista diktatúrát, a politikai terrort, amely a magyarokat megfosztotta a szabadságuktól. Megmutatja a megfélemlítést, az egyházak és tanításaik üldöztetését, ezzel párhuzamosan pedig az ellenzéki tüntetéséket is, ízelítőt ad a kelet-európai országokban történt megmozdulásokról is. Felidézi azokat a fontos történelmi eseményeket is, amelyek a rendszerváltás utáni évtizedekben meghatározóak voltak, így az uniós csatlakozásunkat, vagy a Visegrádi Négyek szövetségét.

A tárlat a „30 éve szabadon” Emlékbizottság megbízásából jött létre. A kiállítás január 26-ig tekinthető meg keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.).