A Magyar Szabadság Éve

Megnyílt a 30 éve szabadon kiállítás Tatabányán

Két hétig látható a kommunizmus bukására emlékező 30 éve szabadon című kiállítás, mely október 2-án érkezett a megyeszékhelyre. 

A Vértes Center – barkácsáruház felőli – bejáratnál lehet megtekinteni a tárlatot, mely tablókon jeleníti meg a kelet-európai nemzeteket szabadságuktól megfosztó rendszert. Bemutatja az eseményeket a második világháborút követő időszaktól kezdve a rendszerváltásig. Képet ad az 1990-es években szabadon választott országgyűlésről, egyebek mellett emlékezetes választási plakátokkal.

A kiállítás megnyitóján Balogh Gábor, a Terror Háza munkatársa elmondta, az anyag a rendszerváltás történéseit átélő generációhoz szólnak, miközben a fiatalabbak is megismerhetik a múlt eseményeit. Aktualitásként említette az utazási korlátozások 1990-es évekig mindennapos jelenségét, amit a pandémia miatt most átélhettünk. 

A kulturális blokkban Csépai Eszter színművésznő szavalta Illyés Gyula versét, az Egy mondat a zsarnokságról című költeményt, de Bereményi Gézát és Petri Györgyöt is idézte, sőt Csurka István ’89-es beszédét is.