A Magyar Szabadság Éve

Miskolcra is megérkezett a 30 éve szabadon kiállítás

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek harminc évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékezik az a tárlat, ami az Ady Endre Művelődési Házban nyílt meg.

A tárlat megnyitóján előbb Borkuti László önkormányzati képviselő mondott beszédet, aki kijelentette, a rendszerváltás időszaka nem csak az ország, de soksok ember egyéni sorsát is új irányba terelte.

Harminc év telt el azóta, és ez a három évtized itt van ezeken a tablókon. Én boldog vagyok, hogy megéltem ezeket az éveket, és boldog vagyok, hogy ezt a kiállítás létrejött. Jó szívvel ajánlom Miskolc város közönségének is – mondta.

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze kijelentette, 1989-et a történelemtudomány a csodák éveként tartja számon, hiszen „abban a röpke egy esztendőben olyan események történtek meg, melyek azelőtt több mint négy évtizedig elképzelhetetlenek voltak”. Beszédében Varga Bélát is idézte, aki 1947-ben a magyar országgyűlés elnökeként emigrált, majd 1990-ben, a szabadon választott magyar országgyűlés alakuló ülésén már itthon mondott beszédet. „Mélyen be kell idegződnie a magyar tudatba, hogy hibáinkért most egyedül mi magunk vagyunk és leszünk felelősek. Az emberi szabadság nem körülmény, hanem feladat. A bilincsek lehullásával együtt jár a magunkra, magunk által szabott emberi kötelesség.” Ez a rövid két mondat a harmadik magyar köztársaság ars poeticájának is betudható – jelentette ki.

A 30 éve szabadon emlékbizottság megbízásából létrejött tárlat Miskolcon az Ady Endre Művelődési Házban február 17-éig tekinthető meg.