A Magyar Szabadság Éve

Óriási tömeg ünnepelt a Szabadságkoncerten - Videók

A 30 éve szabadon emlékév keretében megrendezett ingyenes Szabadságkoncert óriási sikert aratott. A hatvanezer fős közönség megmutatta, hogy a magyarok ma is ugyanúgy hisznek a szabadságban, mint ahogy azt harminc évvel ezelőtt, 1989. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén demonstrálták. A Hősök terén tartott nagyszabású rendezvény házigazdája Nagy Feró volt, aki maga is fellépett a Beatrice élén.

A magyar kormány az 1989-90-es rendszerváltoztatás harmincadik évfordulója alkalmából meghirdette a 30 éve szabadon című emlékévet. Az emlékév és programjai koordinálásával Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját bízta meg kormánybiztosi minőségben. A programsorozat első felvonása a Hősök terén rendezett ingyenes Szabadságkoncert volt június 16-án. 

A koncerten fellépett, és három-három dalt adott elő Nagy Feró és a Beatrice, az Emelet, Homonyik Sándor, Vikidál Gyula, a KFT, Keresztes Ildikó, a Piramis évek, a Republic, az R-Go, Varga Miklós, Vastag Csaba és Vincze Lilla. Az előadókat a 40 fős Liszt Ferenc Kamarazenekar és egy 30 fős kórus kísérte. A koncertek kezdete előtt  DJ Dominique gondoskodott a megfelelő hangulatról, megidézve a kor ismert magyar és külföldi slágereit, illetve színpadra hívva néhány fellépőt, akik 30 évvel ezelőtti élményeiket elevenítették fel a rendszerváltoztatásról.

A koncert a kedvezőtlen időjárás ellenére zökkenőmentesen zajlott, csupán a Gripenek díszrepülése maradt el a viharjelzésre való tekintettel. A több tízezres tömegnek az eső sem szegte kedvét; sokan esőkabátban vagy esernyő alatt élvezték a koncertet, melyet látványos fényfestés és tűzijáték zárt.

Az emlékév programjai 2021 júniusáig tartanak

Korábbi sajtótájékoztatóján Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója, az emlékév projektvezetője ismertette a programokat, amelyek 2021 júniusáig tartanak majd (akkor lesz 30 éve, hogy az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot). Az emlékév eseményei között szerepelnek kerekasztal-beszélgetések és konferenciák, tudományos kutatások, irodalmi pályázat és látványos installációk kiállítása.

Fontos célkitűzésként említette Lánczi Tamás, hogy szeretnék a mai fiatalokat is megszólítani, hogy ők is megértsék, miként jutottunk el a sikeres rendszerváltoztatásig. “1989-90-ben hatalmas változás, antikommunista forradalom zajlott le Magyarországon és a térségben, amelyet az emberek alapvető szabadságvágya hívott életre. Ezt a szabadságvágyat, a nemzeti és a közép-európai összetartozás érzését kívánjuk kiemelni a koncerttel is” - fogalmazott.

 
(Képek és videók forrása: KKETTK Közalapítvány)