A Magyar Szabadság Éve

Pápa a kommunizmus vesztese, a rendszerváltoztatás nyertese - VIDEÓ

Pápa 1945-ig a megye legnagyobb városa volt minden téren, ugyanakkor a kommunista időszak alatt minden meghatározó intézményét elveszítette. „Klerikális fészeknek” tartották a települést, és „túlzott polgárosodottsága” sem jelentett semmi jót a diktatúra évtizedeiben. A „rivális” Veszprém rengeteget nyert ebben az időszakban, az összes szocialista nagyberuházás erre a településre érkezett – mesélte Áldozó Tamás rendszerváltoztató politikus, Pápa polgármestere, akivel a rendszerváltoztatás időszakáról beszélgettünk.

Áldozó Tamás tizenévesként is tisztában volt a rendszerváltoztatás előtt azzal, hogy nyugaton lényegesen jobbak az életkörülmények. Itthon sokszor sorban kellett állnia ételért, a gépsonka néha szabályosan luxusnak számított. A Kádár-korszakban jónéhány osztálytársát kirúgták az iskolából politikai okokból. Az egyik diáktársát azért üldözte a tanára, mert annak édesapja megjárta a Don-kanyart, az ellenforradalmat pedig forradalomnak nevezte – mesélte Áldozó Tamás.

1988 áprilisában írta alá a belépési nyilatkozatát a FIDESZ-be. Ekkor kezdett el érdemben közéleti kérdésekkel foglalkozni. Pápán működött egy Universitas Klub nevű szervezet, amelynek keretében az egyetemisták találkozni tudtak, ez lett végül a helyi FIDESZ állandó találkozóhelye. 1988 szeptemberében alapították meg a párt helyi szervezetét. Mint fogalmazott, igen hamar erőt gyűjtött a szervezet, a helyi fiatal értelmiség jelentős része hozzájuk csatlakozott, mivel a párt különféle akciói – így az utcaátnevezések – szimpatikusak voltak számukra.  

Pápán a FIDESZ volt a legelső ellenzéki szervezet, később alakult meg a helyi MDF, majd az FKGP is megjelent a településen, míg az SZDSZ jóval később hozta létre helyi szervezetét. Akkoriban mindegyik párt meg tudott tölteni hallgatóságával egy színháztermet, ma már erre csak a FIDESZ képes. Pápán Kövér László volt a jelöltjük, így országos szinten is jó eredményt tudtak elérni az SZDSZ támogatásával. Az MDF-el már nem volt ilyen jó a viszony, egyszer még tettlegességig is fajult a vita a kampányban a helyi aktivisták között.

A rendszerváltoztatás utáni gazdasági visszaesés politikai hatása az MDF-en csapódott le, amiből az MSZP azonban nem tudott érdemben profitálni. Mint fogalmazott, sok olyan fejlesztés valósult meg az 1990-es évek elején, amire korábban sokat vártak: körforgalom, szennyvízelvezetés és gimnázium is épült. 1994-ben a város fejlődésének köszönhetően nem is váltották le a polgármestert a választók, a tizennégy választókerületből tizenkettőt a FIDESZ és a jobboldali együttműködés nyert meg.

Deák Dániel

Borítókép: A pápai Esterházy-kastély