A Magyar Szabadság Éve

Pomázra érkezett a 30 éve szabadon című kiállítás

Zenés-irodalmi műsorral egybekötve mutatták be Pomázon 2022. május 12-én, csütörtökön, a Terror Háza Múzeum és a 30 éve szabadon Emlékbizottság rendszerváltoztatás eseményeit szemléltető tematikus tárlatát.

A Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár épületében egybegyűlteket Leidinger István polgármester köszöntötte. A városvezető felszólalásában méltatta a Terror Háza Múzeum kezdeményezését, amelynek köszönhetően a 30 éve szabadon című kiállítás már nem csak Budapesten, de az ország számos pontján is megtekinthetővé vált/válik.

A polgármester kiemelte, a kiállítás a lehető legjobb helyre, a város egyik legforgalmasabb terére került. Leidinger István elmondta, a város alpolgármestere a kiállítás egyik a falurombolás elleni tüntetést bemutató képén felismerte magát, de a városvezetőt magát is számos a tablókon bemutatott esemény személyesen érintette, így például kiemelte a vízlépcső elleni tüntetéseket.

A kiállítást Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. Elhangzott: a kiállítás segítségével nem csak a rendszerváltoztatás menetét ismerhetjük meg, de áttekinthetjük a kommunista diktatúra történetét is. A tárlat a magyar eseménytörténet mellett elbeszéli a közép-európai régió szovjetizálásának, és antikommunista felkeléseinek a cselekményét is. 1953 – Kelet-Berlin, 1956 – Poznan majd Magyarország, 1968 – Csehszlovákia, 1980–1981 – Lengyelország: egytől-egyig a térségben élő emberek szabadság és függetlenség iránti vágyának a megnyilvánulásai, amelyek az 1980-as évtized végén a rendszerváltoztatás sikerességét garantálták.

A történész felszólalásában méltatta az 1988–89-es év rendszerváltoztató eseményeit és az azokon résztvevők bátorságát. Kiemelte Magyarország úttörő szerepét Németország, és ezzel Európa egységének helyreállításában. Utóbbival kapcsolatban beszéde végén Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját idézte: „A politika szemszögéből nézve 1989-ben megszólíttatott egy nemzet, amelynek történelme során nem mindig sikerült jól válaszolnia, és most jó választ adott”.

A beszédeket követően a résztvevők Csépai Eszter színművésznő és Jobbágy Bence gitárművész zenés-irodalmi műsorát hallgathatták meg. A műsor keretében Illyés Gyula és Petri György egy-egy költeménye, Csurka István és Konrád György gondolatai mellett Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaiból hallgathatott meg egy válogatást a közönség.

A 30 éve szabadon című kiállítás Pomázon, a Művelődési Ház és Könyvtár előtti téren tekinthető meg, május 21-ig.