A Magyar Szabadság Éve

Ronald Reagan televíziós beszéde a magyarokhoz

1988. július 30-án Ronald Reagan amerikai elnök a Magyar Televízió képernyőjén keresztül beszélt a magyarokhoz, a szombat esti tv-híradó műsorában. A fentebb leírt mondat akár csak egy évvel korábban is, teljes képtelenségnek hatott volna, de 1988-ban az Amerikai Egyesült Államok elnöke valóban a pártállam által irányított televízió adásán keresztül köszönthette az ország lakóit. 

Kádár János utódja, Grósz Károly az MSZMP KB főtitkára 1988 júliusában hivatalos látogatást tett az Amerikai Egyesült Államokban. Rákosi Mátyás 1946-os látogatását követően ő volt az első magyar kommunista csúcsvezető, aki hivatalos látogatásra az Államokba utazott. A vizit csúcspontja július 27-én történt meg, ekkor fogadta Grószt Ronald Reagan elnök és George H. W. Bush alelnök. A találkozót követően az amerikai elnök a Magyar Televízió stábja közvetítésével szólt a magyar emberekhez.

„Köszönöm a lehetőséget, hogy Grósz Károly pártfőtitkár egyesült államokbeli útja alkalmából szólhatok a magyar néphez” – köszöntötte a televízió nézőit az amerikai elnök. Valóban nagy jelentősége volt Reagan televíziós szózatának. A Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kapcsolatok a második világháború óta kifejezetten negatívan alakultak. 1941 után, mint hadviselő felek álltak egymással szemben, 1945-öt követően pedig egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államok elfogadja Magyarország szovjet zónába való betagolását. 1956-ban az is világossá vált, hogy a magyarok az USA vezetésétől szép szavakon kívül semmi mást nem kapnak. A szabadságharc leverése után magyarok generációi számára vált nyilvánvalóvá hogy Nyugatról egyáltalán nem kap majd segítséget szabadsága és függetlensége visszaszerzéséhez. Az Amerikai Egyesült Államok látványosan távol tartotta magát a Szovjetunió közép-európai gyarmatbirodalmától. Az 1975-ben aláírt helsinki megállapodás megerősítette a fennálló határokat és érdekszférákat. Ez a helyzet változott meg gyökeresen Ronald Reagan elnökké választásával. Reagan azzal a szándékkal költözött be a Fehér Házba, hogy megnyeri a hidegháborút. Elődei ezzel szemben nem csak hogy beletörődtek a kétpólusú világ realitásába, de elfogadták a szovjetek által kimódolt „enyhülés” a détente önfeladó politikáját is.

Az 1980-as évtizedben a Szovjetuniót ért egyik legnagyobb kihívás Reagan elnök külpolitikája volt. Az elnöki adminisztráció látványosan és aktívan lépett fel nem csak a Szovjetunió ellen, de a szovjet megszállás alatt álló országok érdekében is. Nem csupán az afganisztáni ellenállást finanszírozta, de például az illegalitásba vonuló lengyel Szolidaritást is, a szükségállapot 1981-es kihirdetése után. Így nem meglepő, hogy a szovjet és a közép-európai kommunista propaganda Reagant háborús uszítóként állította be, és talán ez volt még a legenyhébb kifejezés, amit a kommunista médiamunkások megengedtek maguknak az amerikai elnökkel szemben. Az 1980-as évek második felében érdemi változás következik be a két szuperhatalom viszonyában. 1985 márciusában Gorbacsov főtitkárrá való kinevezésével megindult a puhatolózás Moszkva és Washington között a viszonyok rendezése érdekében. A két vezető partnerre lelt egymásban, csúcstalálkozók és kölcsönös látogatások követték a kapcsolatfelvételt. Ennek megfelelően az 1980-as évtized utolsó harmadában Magyarország is egyre aktívabb külpolitikai tevékenységbe kezdett az Egyesült Államok irányában. Szóba került Kádár János esetleges amerikai látogatása is, de erre végül nem került sor. A tervet 1988-ban Grósz Károly valósította meg. Ezt egy évvel később Reagan utódja, Bush elnök magyarországi látogatása követte.

Reagan beszédében köszönetet mondott azoknak a magyaroknak, akik tehetségükkel segítették az Egyesült Államok fejlődését. Kiemelte Wigner Jenőt, Szent-Györgyi Albertet, de külön megemlítette Bartók Bélát, akinek hamvai éppen 1988 júliusában tértek haza Budapestre az Egyesült Államokból. Reagan szót ejtett a Magyarországon megkezdődő gazdasági változások fontosságáról is: „Az Egyesült Államokban nagy érdeklődéssel figyeljük azokat a bátor gazdasági reformokat, amelyek a vezetők nagyobb egyéni felelősségét célozzák, szélesebb teret biztosítanak a magánvállalkozásnak és segítik az erősödő versenyt a vállalatok között”. Az elnök kiemelte a gazdasági reformokkal párhuzamosan zajló politikai átalakulás szükségességét is: „Üdvözöljük, hogy Magyarországon egyre nyíltabb eszmecsere folyik a demokratizálásról, a pluralizmusról, a parlament és a sajtó nagyobb szerepéről. Várjuk e fontos reformok teljes megvalósulását, mert tudjuk, hogy az emberi jogok és a demokrácia megbecsülése kulcs a békéhez és a boldoguláshoz”. Felszólalása végén a kölcsönös turista és üzleti célú látogatások, a tapasztalatcsere fontosságát hangsúlyozta, egyben a kapcsolatok továbbfejlesztését szorgalmazta.

„Isten áldja Önöket!” – ilyen mondat talán még el sem hangzott politikus szájából a Magyar Televízió történetében. Reagan elnök ezekkel a szavakkal köszönt el a magyar emberektől. A több mint 45 éven át hűvös, jobb esetben erősen mértéktartó amerikai–magyar kapcsolatok minőségének változását bizonyította az amerikai elnök magyarokhoz intézett televíziós beszéde. A megelőző időkben egy ilyen gesztus, és az hogy ehhez a Magyar Televízió biztosítson fórumot, elképzelhetetlen volt. A pártvezetés nyilvánvalóan nem örült az elnök kérésének, de mivel gazdasági alapon javítani akartak a két ország kapcsolatán végülis engedélyezték a felszólalást. Reagan rövid beszédében olyan dolgokról és olyan hangnemben beszélt a nézőkhöz, ami teljességgel szokatlan volt a magyar emberek számára. A képernyőn nem egy háborús uszító, atomrakéták kilövésével fenyegető vezető jelent meg, amilyennek Reagant a magyar média ábrázolta, hanem egy barátságos, mosolygó politikus, aki a két ország kapcsolatainak fontosságáról beszélt és elismerését fejezte ki Magyarország és a magyarok irányában.

Balogh Gábor

 

Könyvajánló: Egy vidéki srác a gonosz birodalma ellen – Ronald Reagan 1911–2004. Schmidt Mária (szerk.) XX. Század Intézet, Bp. 2011.

A kötet a Terror Háza Múzeum webshopjában, ide kattintva megvásárolható.

 

Borítókép: Wikimedia Commons