A Magyar Szabadság Éve

Szegedre érkezett a cigányság hősei előtt tisztelgő tárlat

Március 3-ig tekinthető meg a Dóm téren az a szabadtéri tárlat, mely a magyar cigányság hősei előtt hajt fejet. A példaképek közt ott van Szirtesi Zoltán dorozsmai háziorvos is, aki több mint 50 éve gyógyít, és aki szerint nincs cigány és magyar, egészséges van és beteg.

Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök címmel nyílt tárlat február 25-én a a Dóm téren, a Somogyi-könyvtár épülete előtti területen. Itt egészen március 3-ig lehet megtekinteni a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a Roma Kapcsolatokért Felelős Kormánybiztosság által szervezett szabadtéri tárlatot, mellyel hazánk a magyar cigányság hősei előtt tiszteleg.

A hivatalos megnyitót szombaton tartották meg a könyvtárban, ahol Nagy Ervin, az alapítvány munkatársa, filozófus elmondta, több mint 30 cigány lenyűgöző tevékenysége előtt hajtanak fejet a kiállítással.

Hozzátette, ez a tárlat cáfolata annak a kijelentésnek, miszerint hazánk nem képes példaképeket, hősöket adnia magának. Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának szavait idézve kiemelte, sokkal több hősünk van annál, mint akiket eddig példaképként magunk fölé emeltünk, a legnagyobb adósságunk pedig épp a cigányság felé van, hiszen ha helyzet volt, akkor sosem haboztak áldozatot hozni a haza és a nemzet oltárán.

A kiállításon látható Szirtesi Zoltán kiskundorozsmai háziorvos fotója is, aki 1970 óta gyógyít a városrészben, és külön kérvényezte évtizedekkel ezelőtt, hogy a helyi cigánytelep is az ő körzetébe tartozzon, mert úgy véli, nincs cigány és magyar, egészséges van és beteg.

A szombati eseményen Köves Márta, az EFOP „Nő az esély” kiemelt projekt szakmai vezetője közölte, 25 településre vándorol el a tárlat, mely azokat mutatja be, akik életükkel, munkásságukkal és bátorságukkal lámpásai voltak sokaknak. Életüket annak szentelték, hogy a közösség és az ország gyarapodását előrevigyék – tette hozzá.

Tóth Károly önkormányzati képviselő örömét fejezte ki, hogy Szegedre érkezett a kiállítás, majd ismertette, hogy a város milyen támogatásokkal segíti a helyi roma önkormányzatot. A megnyitó Kökény Tamás, a Virtuózok című tehetségkutató 2016-os győztesének kamarakoncertjével zárult.

Forrás: delmagyar.hu
Szerző: K.A.