A Magyar Szabadság Éve

Tíz napig marad Körmenden a 30 éve szabadon vándorkiállítás

Tíz napon át, április 9-éig a Városi Kiállítóteremben látható a Terror Háza Múzeum 30 éve szabadon című vándorkiállítása a kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek harminc évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékezve.

A város képviseletében Bebes István polgármester felidézte az 1989–90-es évekhez kapcsolódó emlékeit. Rámutatott: a szabadság szó nem volt még ismert az országban, vigyázni kellett, hogy mit mondtak az emberek a közösségi alkalmakkor.

Érdemes eltűnődni ennek jelentőségéről ma is, a rendszerváltozást átélt emberek tudják, Magyarországon nincs már az akkori félelem. A szabadság értékes vívmány, amit az elmúlt harminc év adott számunkra – fogalmazott a városvezető.

Farkas Sebestyén, a Terror Háza Múzeum történésze hangsúlyozta: a fiatalabb generációk is hálásak lehetnek, hiszen nincsenek elnyomó birodalmak katonái a laktanyákban és nem kell fegyvert ragadni, hogy véráldozatot adjanak a demokráciáért és a szabadságért.

A szabadságot és a békét nem ingyen kaptuk, megörököltük, és óvni, védeni kell, hogy átadhassuk a jövő generációinak – hangsúlyozta Farkas Sebestyén.

Csépai Eszter színművész közreműködésével többek között Bereményi Géza és Cseh Tamás műveit hallhatták az érdeklődők, majd a Moszkva tér című filmet vetítették a színházteremben.

Forrás: Vas Népe

Szerző: MP