A Magyar Szabadság Éve

Vándorkiállítás a rendszerváltoztatás 30. évfordulájára

A Közép és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány és a Hybridart Management Kft. vándorkiállítása az elmúlt időszakban számos belföldi és külföldi helyszínen mutatkozott be. A tárlat öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A kiállítás ezúttal Biatorbágy főterén mutatkozott be.

A kiállítás idézetekkel és fényképekkel, korabeli újságcikkekkel jeleníti meg a kommunista rendszer és az elmúlt 30 év meghatározó pillanatait. A tárlat részeként egy színes grafikákkal tarkított Trabant gépkocsi is helyet kapott a főtéren. Az ikonikus alakú és egy korszak szimbólumát jelképező autót F. Zámbó István, kortárs képzőművész alakította át.

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze a Völgyhíd TV-nek elmondta, a kiállítás a magyar szabadság és függetlenség visszaszerzésének folyamatát mutatja be. Hogyha körbejárjuk ezeket a tablókat, akkor tulajdonképpen egy történet elevenedik meg a szeünk előtt, hogy hogyan jutott el Magyarország, illetve Közép-Európa népei 1989-90-ig – jelentette ki Balog Gábor, hozzátéve, a kiállítás rendszerváltoztatás előzményei és eseményei mellett hazánk 1990 utáni eredményeivel is foglalkozik; ide sorolható Magyarország NATO-csatlakozása és az Európai Unióhoz való csatlakozására is, ami – mint fogalmazott – egyértelmű üzenet volt abban a tekintetben, hogy hazánk hovatartozónak gondolta magát 1990-ben.

A megnyitón közreműködött Csépai Eszter színművésznő és Jobbágy Bence gitáros. Rövid irodalmi-zenei produkciójukat követően a Moszkva tér című filmet nézhették meg az érdeklődők.
 

Forrás: juhaszferencmk.hu, Völgyhíd TV