A Magyar Szabadság Éve

Viszlát, Lenin! vetítéssorozat – Good bye, Lenin! – februári filmbemutató

Még hogy ne lenne némely németeknek humora? A „Good bye, Lenin!” című 2003-ban bemutatott film igyekszik cáfolni ezt a széles európai kultúrkörben elterjedt kissé csúfos legendát. „A Good by Lenin!” filmet a „Viszlát Lenin! - Filmek a szabadságról” című rendezvénysorozatunk második, február 12-i vetítésén láthattuk.

Az NDK bukása és a német újraegyesítés idején játszódó történet alapsztorija – ami már önmagában is abszurd –, hogy egy testvérpár „NDK-rajongó” anyja – épp a kommunista állam megalapításának negyvenedik évfordulóján – hónapokra kómába esik, így semmit sem tud a végbement változásokról, és amikor felébred, a gyerekek, hogy megkíméljék a túlzott izgalomtól, nem is árulják el neki, hogy közben merre fordult egyet a történelme kereke. Megpróbálják hát azt hazudni neki, hogy győzött a keleti-tömb, a szocializmus; és nyugat-németek milliói „menekülnek” az NDK-ba.

Számos elnyert díj és egyéb jelölés mellett – a furcsa és vicces fordulatokban bővelkedő – keseredés komédiát 2004-ben jelölték a legjobb nem angol nyelvű filmnek járó Arany Glóbusz-díjra is, majd már abban az évben nagy sikerrel mutatták be a budapesti mozikban. A film „kultusza” azóta is él – újabb és újabb generációk körében arat újra és újra sikereket. A „Good by, Lenin!” filmet nézhettük meg a „Viszlát Lenin! - Filmek a szabadságról” című rendezvénysorozatunk második filmvetítésén, a Terror Háza és a Kommunizmuskutató Intézet szervezésében a „30 éve szabadon emlékév” keretein belül, február 12-én, a Kino Cafe Moziban.

A vígjáték – amellett, hogy folyamatosan fenntartja a figyelmet és kíváncsivá teszi a nézőt – tűpontos bemutatása annak, hogy milyen gyorsan omlottak össze a szocialista utópiák, és aközben a „kisember” mennyire zavartan szemlélte a változó világot. Hogy mit értett és mit nem; milyen felfordulással járt egyesek életében a Német Demokratikus Köztársaság bukása, vagy éppen mennyire sebesen és láthatatlanul „szaladt el feje felett a történelem” – ami generációk sorsát döntötte el Európa közepén, s amely megrajzolta több évtizedre a kontinens új térképét. Zavaros és abszurd, szinte hihetetlen volt azt látni, hogy hétről-hétre milyen gyorsan bukik meg egy állam és hogy egyesül Németország. De nincs is min csodálkozni, hisz, ahogy Helmuth Kohl is visszaemlékezett, az egyesítés előtt még néhány hónappal ők sem hitték el, hogy ez lehetséges és ez tényleg meg is fog történni, akkor mit érthetett egy „kisember” az akkori hírekből?

A filmben valós történelmi események zajlanak, kissé groteszk köntösbe bújtatva, de nagyközönség egy igazi korlettel találkozhat, amiből megértheti a történelem mögött húzódó emberi drámákkal.

„A Good by Lenin!” filmet a „Viszlát Lenin! - Filmek a szabadságról” című rendezvénysorozatunk második, februári vetítésén láthattuk – sokan életükben először – a Terror Háza és a Kommunizmuskutató Intézet szervezésében a kormány által kiírt „30 Éve Szabadon Emlékév” keretein belül, február 12-én, a Kino Cafe Moziban.

Márciusban folytatjuk!  

Nagy Ervin