A Magyar Szabadság Éve

Volt itt hajlandóság a szabadságra – Bonyhádra ért a 30 éve szabadon kiállítás

A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban nyílt meg a kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező „30 éve szabadon” című kiállítás. Filóné Ferencz Ibolya polgármester köszöntőjét követően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg a tárlatot.

1989 szeptemberében még itt állomásozott Magyarországon a szovjet hadsereg – mondta a történész. – Még nem volt szabadság, még nem volt függetlenség, sőt továbbmegyek, 1991-ben még itt voltak. 1989-ben, ahogy a tablókon is láthatják, amit a rendszerváltoztatás legfontosabb éveként tartunk számon, a csodák éveként beszélhetünk róla, de ebben az esztendőben még senki nem lehetett biztos, hogy a szovjet megszállás véget ér majd.

Ennek nem voltak garanciái, ahhoz, hogy ez megtörténjen, két nagyon fontos tényezőnek kellett teljesülnie, az egyik a nemzetközi politika változása volt, de szükség volt arra is, hogy a nemzetközi politika élén, úgy a Szovjetunióban, mint az Amerikai Egyesült Államokban, olyan vezetők álljanak, akik támogatják ezeket a változtatásokat. Ez önmagában azonban kevés lett volna, szükség volt arra, hogy az itt élő emberekben legyen hajlandóság a szabadságra.

A megnyitón Csépai Eszter színművésznő működött közre, majd a műsort követően a résztvevők ingyenesen tekinthették meg a Moszkva tér című filmet, mely 1989 tavaszán játszódik és a bonyhádi származású Karalyos Gábor a főszereplője. A kiállítás a művelődési központ előterében május 11-ig tekinthető meg – tájékoztatta lapunkat Erményi Barbara, a művelődési központ rendezvényszervezője.
 

Forrás: teol.hu

Szerző: Farkas E.