A Magyar Szabadság Éve

Fesztiválkörútra indul a rendszerváltoztatás

Sopron, VOLT Fesztivál

A 30 éve szabadon emlékév keretében megvalósuló programok a nyári időszakban sem szünetelnek. Összegyűjtöttük, hogy mely fesztiválokon milyen formában mutatjuk be a közép-európai nemzetek antikommunista szabadságküzdelmét és az 1989-90-es eseménysorozatot. Ezekre érdemes ellátogatni az esti buli előtt vagy két koncert között.

 

Javában tart már a nyári fesztiválszezon, és augusztus végéig nincs is megállás. Legyen szó Közép-Európa legnagyobb zenei eseményéről vagy a különleges környezetben megvalósuló Balaton-parti fesztiválokról, valamennyi helyszínen látványos és izgalmas videóvetítésekkel, fotókiállításokkal és egyedi művészeti alkotásokkal idézzük fel a rendszerváltoztatást.

A négynapos VOLT Fesztivál (június 26-29.) során fotókiállítás, ismert művészekkel és a fesztiválozókkal közös művészeti alkotás, valamint pódiumbeszélgetés várja a téma iránt érdeklődőket. Nem mindennapi térinstalláció hívja fel a figyelmet a Páneurópai Piknikre, amelyet 30 évvel ezelőtt éppen Sopron mellett tartottak meg. Félbevágott Trabantokból kialakított, ülőbútorokkal „felszerelt” nappali pihenőhely, esténként pedig házibuli-hangulat gondoskodik a jókedvről a Páneurópai Pikniket bemutató helyszínen.

Nagyszínpadra kivetített VJ-szettekkel, fotókiállítással és térinstallációval készülünk a Balaton Soundra (július 3-7.)  és a Strand Fesztiválra is (augusztus 20-24.).

Több helyszínen, különböző performanszokkal várja a látogatókat Közép-Európa legnagyobb zenei eseménye, a Sziget Fesztivál (augusztus 7-13.) is. Lyukas zászlósor mutatja be az 1956-tól 1990-ig meghatározó magyar szimbólumot, emellett magyar és idegen nyelvű információs táblákon jelennek meg a  rendszerváltoztatás eseményei. A hagyományos Art of Freedom nemzetközi dekorációs pályázaton idén külön kategóriát kap a rendszerváltoztatás, melyet fotókiállítás és a Múzeum Negyedbe szervezett pódiumbeszélgetés egészít ki. A rendszerváltoztatás utáni generáció utcaszínház keretében „élheti át” a kommunista diktatúra egyik leghétköznapibb „elnyomását”, a minden ok nélküli utcai igazoltatást. Aki pedig 1989. június 16-án született, az speciális emléklapot kap, valamint egy ingyenes bérletet a következő Sziget Fesztiválra.

(Kép forrása: KKETTK Közalapítvány)