A Magyar Szabadság Éve

Június 16-án nyílt meg a „30 éve szabadon” című kiállítás

A 30 éve Szabadon Emlékbizottság, a Terror Háza Múzeum és a Szentesi Művelődési Központ szervezésében a kommunizmus bukására és a Kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező „30 éve szabadon” című kiállítás zenés-irodalmi megnyitóját rendezték meg a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében.

Maga a kiállítás a Kossuth téren, a Horváth Mihály szobor közvetlen közelében található, de az ünnepi megnyitót a megyeházán tartották.

Itt Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere mondott beszédet. Emlékeztetett a 30 évvel ezelőtti Szentesre, az itteni légkörre, a változásokra. Kiemelte, hogy mára bebizonyosodott: csak demokráciában lehet élni, és ez megadatott a mai magyar társadalom számára.

Megköszönte a szervezőknek, hogy Szentesre is elkerült a kiállítás, amely bizonyára sok helyi, hazai és külföldi (angol nyelven is olvashatók a képaláírások) szemlélő számára jelent majd tartalmas emlékezést, esetleg bizonyos kérdésekben más megközelítéseket.

A kiállítást Farkas Sebestyén, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. Először e nap, június 16-a jelentőségére utalt: az “újratemetés” napja kétséget kizáróan a rendszerváltoztatás egyik, hanem a legfontosabb eseménye volt, ennek nyomán épült fel szimbolikusan a szabad Magyarország.

Beszédében az adott korra vonatkozó országos eseményeket, hangulatokat mutatta be, melyek jól kiegészítették a szabadtéri tárlat mondanivalóját. Kijelentette: a kiállítás elsősorban a fiataloknak akarja bemutatni azt a korszakot, amikor még nem volt magától értetődő és természetes a demokrácia.

A megnyitón közreműködött Csépai Eszter színművész – versmondással és énekkel, valamint Jobbágy Bence gitáros.

A „30 éve szabadon” vándorkiállítás az elmúlt időszakban számos belföldi és külföldi helyszínen mutatkozott be. A tárlat öt nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig.


Forrás: hir45.hu

Szerző: Kárpáti Lajos