A Magyar Szabadság Éve

Sorsfordító eseményekre tekint vissza – Orosházán a Terror Háza Múzeum kiállítása

A rendszerváltásig, valamint az azt megelőző kommunista évtizedek időszakába repíti vissza az időben az érdeklődőket a Terror Háza Múzeum kiállítása, melynek megnyitóját június 17-én tartották a Petőfi Művelődési Központban.

30 éve szabadon címmel, a szintén ezt a nevet viselő emlékbizottság megbízásából jött létre a Terror Háza Múzeum kiállítása a Petőfi Művelődési Központban. A rendezvény során a múzeum megköszönte a városnak, hogy befogadta a tárlatot, amit egy emlékműsorral nyitottak meg. Elsőként Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere mondott köszöntő beszédet.

– Érdemes időt szánni ezekre a képekre és a hozzájuk kapcsolódó történetekre, hiszen az idősebbek felidézhetik, a fiatalok pedig rácsodálkozhatnak arra, hogyan jutott el hazánk a kommunista elnyomástól a rendszerváltásig. Vágyakozás a szabadságra, félelem a hatalomtól: erről szólt a kommunizmus négy évtizede. A tárlat hiteles történelmi összefoglalót ad az eseményekről, szemléletesen dokumentálja a rendszerváltás legfőbb pillanatait – emelte ki a polgármester.

Hozzátette, 1989-ben sorsfordító, történelmi eseményeknek voltunk a szemtanúi országszerte, így Orosházán is, ahol abban az évben október 23-án tartottak egy forradalomra emlékező gyűlést, melyre akkoriban több mint 2000 ember érkezett a Polgármesteri Hivatal elé. Ezt követően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg a kiállítást. Mint mondta, az időzítés nem véletlen, hiszen az előző napon volt Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének évfordulója.

– A független Magyarország születésnapja. A kiállításunk egyik alapja, hogy 1988-ban a Történelmi Igazságtétel bizottsága szerint eljött az ideje annak, hogy a magyar társadalom követelje a megtorlás áldozatainak teljes erkölcsi, politikai és jogi rehabilitálását, a 301-es parcella feltárását és a végtisztesség megadását az ártatlanul kivégzetteknek.

1989 egyik fő követelése pedig pontosan a történelmi emlékezet helyreállítása volt, hiszen mindenki érezte azt, hogy Magyarország új alapokra helyezése, csakis az igazság felszínre hozatalával, a történelmi múlt bevallásával lehetséges – hangzott el.

Végül Csépai Eszter színművésznő, Jobbágy Bence gitárossal közösen egy verses-zenés emlékműsorral készült, ahol többek között Illyés Gyula és Petri György költeményeiből, valamint Cseh Tamás dalaiból is adtak elő részleteket. A programnak azonban ezzel még nem volt vége, a megnyitó részeként a Moszkva tér című filmet is levetítették.

A 30 éve szabadon kiállítást a Petőfi Művelődési Központban június 15. és június 24. között tekinthetik meg az érdeklődők.


Forrás: oroscafe.hu

Szerző: Bojtor Zalán